Met updates over de inclusieve arbeidsmarkt, slimme & sociale energietransitie en brede welvaart
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Research and education centered on
humans and society
online version
Welkomstwoord
 
Beste geinteresseerde,
 
Je krijgt deze keer een wat andere nieuwsbrief dan je van ons gewend bent. We houden je namelijk graag op de hoogte van de ontwikkelingen maar op dit moment zit er veel in de pijplijn. Voor de vakantie ontvang je daarom weer een nieuwsbrief met veel heugelijk nieuws. Deze keer een kort overzicht van wat er de afgelopen maanden gebeurd is op de drie thema’s – brede welvaart in de regio, slimme en sociale energietransitie en inclusieve arbeidsmarkt. 
 
Maar zoals de lente nieuw leven brengt, kondigen wij hierbij ook een nieuwe ontwikkeling aan. Achter de schermen, wordt er met partners gewerkt aan een nieuwe werkplaats rond het thema ‘digital mental health innovation. Wordt vervolgd in de volgende nieuwsbrief!
 
Veel leesplezier, 
Joks & Lex
 

 
p.s.: benieuwd hoe je partner kan worden van een werkplaats? Onderaan de nieuwsbrief vind je meer informatie.
 

Op zoek naar talent...
 
Het PON & Telos heeft samen met Tilburg University de Academische Werkplaats Brede Welvaart in de Regio opgericht. Zij zoeken nu naar twee toppers voor hun eigen team. Wil jij aan de slag met duurzame ontwikkeling? Reageer dan nu op de vacature voor kwantitatieve onderzoeker of adviseur-onderzoeker?  
 
 
 
 
In de schijnwerpers...
 
Academische Werkplaats Brede Welvaart in de Regio
Masterclass Brede Welvaart in de Praktijk
Na een succesvol eerste deel van de Masterclass Brede Welvaart in de Praktijk, maken wij ons op voor het vervolg op 29 juni. Vind je het jammer dat jij er niet bij was? Laat het Patty weten – er komt mogelijk een vervolg in het najaar. Tijdens het eerste deel was een van de boodschappen dat brede welvaart meer draait om een mengpaneel dan een dashboard. Lees daarover ook deze column van het CPB. 

Nationaal Netwerk Brede Welvaart 

Joks en Patty waren 31 maart en 1 april aanwezig bij de Preconferentie van het Nationaal Netwerk Brede Welvaart in Vlissingen waar verschillende beleidsmakers en onderzoekers bij elkaar zijn gekomen om uit te wisselen welke ervaringen er al zijn opgedaan met het monitoren van brede welvaart. Eind juni vindt de tweede preconferentie plaats als opmaat naar een groter congres in het najaar – daarover later meer. Bij interesse, kan je je hier aanmelden voor hun nieuwsbrief die 1x per kwartaal wordt verstuurd. 

Het Brabantspel tijdens de Night University  

Kom op 19 mei naar de Night University op de campus van Tilburg University. Samen met Het PON & Telos gaat de Academische Werkplaats Brede Welvaart in de Regio hier graag met jou in gesprek over brede welvaart in Brabant aan de hand van het Brabantspel. Welke toekomst zie jij voor Brabant? Er worden drie rondes gespeeld waarvan één ronde speciaal voor de jongere bezoekers tijdens de Junior editie. Hier kan je (vanaf minuut 3) een klein voorproefje zien van het spel (niet de junior versie). 

Brabant Ontmoet 

15 juni gaan Elies Lemkes en Joks Janssen tijdens Brabant Ontmoet (15 & 16 juni) met elkaar in gesprek over Brede Welvaart in Brabant en de Academische WerkplaatsBurgemeester Ausems van gemeente Waalwijk wordt ook betrokken bij het gesprek. Werk jij voor een organisatie die bijdraagt aan Brabant? Kom dan ook naar deze dag om met de provincie in gesprek te gaan over de toekomst van Brabant 


Academische Werkplaats Slimme en Sociale Energietransitie 
Update
In vervolg op de bijeenkomst van 15 maart worden vervolggesprekken ingepland met de organisaties die partner willen worden van de Academische Werkplaats Slimme en Sociale Energietransitie. Ben jij ook geïnteresseerd in de samenwerkingsmogelijkheden? Neem dan contact op met Patty.  

Aan de slag met studenten 
21 mei gaan studenten van zes universiteiten aan de slag met challenges geformuleerd door Philips tijdens de Brabathon’. Één van de challenges richt zich op het gebruik van duurzame materialen in de gezondheidszorg. Deze activiteit is onderdeel van IQONIC– de ondernemerschapshub van Tilburg University. In de week van 11 juli zal een internationale en multidisciplinaire groep van studenten tijdens de ENGAGE.EU Expedition bij Tilburg University werken aan een challenge met als centrale vraag Hoe krijgen wij alle inwoners mee in de energietransitie?’. Gemeente Tilburg, Midpoint Brabant en Het PON & Telos zullen betrokken zijn tijdens deze week. 


Bezoek Night University Junior   

Tijdens de Night University op 19 mei worden er ook voor jongeren (9-14 jaar) leuke activiteiten georganiseerd waardoor ze kunnen kennismaken met wetenschap en de universiteit. Van 19:30 – 20:00 zal Saskia Lavrijssen voor Night University junior  haar junior college ‘Hoe houden we de aarde cool?’ nogmaals geven. 

In de media 

Bij EenVandaag werd Saskia Lavrijssen op 25 maart geïnterviewd over dynamische energiecontracten. Kijk het item hier terug.  


Academische Werkplaats Inclusieve Arbeidsmarkt
Update
Komende maanden is er volop actie in de werkplaats. In mei vinden er twee online inspiratiesessies plaats waarin partners van de academische werkplaats hun interventies delen op het gebied van het bewegen van-werk-naar-werk. In juni vindt er een werksessie plaats waarin de contouren van het gezamenlijk onderzoek samen met de partners tot stand gaan komen 

Nieuwe collega 

Goed nieuws! Herinner jij je de vacature in onze vorige nieuwsbrief nog? We hebben een postdoc voor de werkplaats aangenomen: dr. Ellen Dingemans. Zij zal zich vanaf 1 juli 4 dagen per week voor de werkplaats inzetten. We zijn erg blij met haar komst. Ellen is een ervaren gepromoveerd onderzoeker, met een stevige academische basis, aangevuld met relevante ervaring buiten de universiteit. Zij zal zich bij haar start in deze nieuwe nieuwsbrief voorstellen.   

In de media

Op 25 april was Irmgard samen met Doekle Terpstra te gast bij het radioprogramma Geld of je Leven, gepresenteerd door Hans van der Steeg op NPO1. Het onderwerp was de krapte op de arbeidsmarkt en Irmgard wijst hier op de noodzaak om te investeren in ongekend talent. Luister het gesprek hier terug. Op 21 april heeft Irmgard tijdens het HR Diner het netwerk van Impact 040 geïnspireerd over de vier transities in de arbeidsmarkt en sprak daarin de ambitie van de academische werkplaats uit: 'In 2030 is aan het werk gaan, jezelf blijven ontwikkelen en bewegen van werk naar werk een garantie voor iedereen: er is een nieuwe zekerheid op de arbeidsmarkt.'  

Proefschrift 

Jana Verschoor, promovendus van Irmgard en Ton Wilthagen, onderzocht onder ruim 7000 werkgevers in de regio Noord-Brabant onder welke omstandigheden ze daar mogelijkheden voor ander werk scheppen met behulp van hun Human Resource (HR)-afdeling. Zij verdedigt haar proefschrift met de titel Beyond organizational boundaries: HR policies and practices aiming to secure employment vrijdag 20 mei om 10:00 in de aula van Tilburg University. De promotie is online te volgen via deze livestream.  


Kom in contact...
 
Interesse om partner te worden of wil je meer informatie over de Academische Werkplaats Brede Welvaart of over de Academische Werkplaats Slimme en Sociale Energietransitie neem dan contact op met Patty Claassens, p.claassens@tilburguniversity.edu.  

Interesse om partner te worden of wil je meer informatie over de Academische Werkplaats Inclusieve Arbeidsmarkt neem dan contact op met Hanneke Hoogwegt, h.hoogwegt@tilburguniversity.edu

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? De nieuwsbrief wordt ongeveer om de zes weken verstuurd. Je kunt je hier aanmelden.
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin